0 - logo SBWC-01 1 siteicon

Whisky Woordenlijst

Onderstaande woordenlijst bevat een selectie van het whisky-jargon dat we tijdens Nosings & Tastings vaker voorbij zal komen.

ABV – Alcohol By Volume, alcoholpercentage. Geeft het volumepercentage alcohol in de whisky aan.
Barley – Gerst (Hordeum Vulgare)
Blend – Een whisky samengesteld uit meerdere soorten singlemalt whisky’s
Bourbon – Amerikaanse whiskey, gemaakt volgens regels in de Bourbon Act.
Bourbon Barrel – Ton, gemaakt van (wit) Amerikaans eiken waar bourbon op heeft gerijpt
Butt – Ton, gemaakt van Europees eiken, afkomstig uit Spanje. Inhoud 500L
Cask – Ton
Cask Strenght – Vatsterk, deze whisky’s zijn direct vanuit het vat gebotteld en niet verdunt tot 40%. Hebben over het algemeen een hoger alcoholpercentage
Chillfiltering – Filtratie onder lage temperaturen (-2 tot 4 graden Celsius)
Coffey still – Destillatietoren bestaande uit 2 kolommen, vernoemdn naar de patenthouder (1830) Aeneas Coffey
Cooper – Ton maker en reparateur
Destillatie – Het scheiden van water en alcohol met behulp van verschil in kookpunt
Dram – Glas whisky (28 tot 35ml)
Fermentatie – Het proces van omzetting van suikers tot alcohol door middel van gist. Hierbij komt ook koolstofdioxide vrij
Finish – Een laatste vatlagering waarbij whisky voor enkele maanden wordt nagerijpt op een nieuw vat. Dit heeft een grote invloed op de smaak van het eindproduct
First Fill – De eerste keer dat een vat gebruikt wordt voor het rijpen van een Schotse whisky nadat het oorspronkelijke product erin heeft gezeten (bourbon, sherry, etc.)
Glencairn – Glastype, gebruik als proefglas bij onze tastings
Hogshead – Ton, gemaakt van uit elkaar gehaalde bourbonvaten en vergroot tot vaten met groter volume. Wordt ook wel Ox-Head genoemd.
Kiln – Oven waarin kolen of turf wordt verbrand om warmte te genereren voor het drogen van de malt
Malt – Ontkiemd en daarna gedroogd graan of gerst, in het Nederlands ‘mout’ genoemd
Malting – Het laten ontkiemen en daarna droger van gerst waarbij enzymen vrijkomen die later in het proces zetmeel om kunnen zetten in suikers
Mash – Mengsel van grofgemaken malt en warm water waarin de bij het kiemen ontstane enzymen zetmeel om gaan zetten in suikers (temperatuur ca. 60 Celsius)
Mash tun – Ton waarin grof gemalen malt (mout) en warm water worden gemengd
Mashing – Het laten ontstaan en extraheren van suikers uit de mout in warm water
Maturation – Het opslaan en bewaren van whisky’s voor minimaal 3 jaar zodat het smaak en kleur krijgt
NAS – No Age Statement, een whisky waarvan de rijpingstijd niet vermeld staat.
New make – Destillaat direct van het destillatieproces
Peat – Turf
Pot Still – Koperen destillatiekolf
Ppm – parts per million, wordt als eenheid gebruikt om rokerigheid van een whisky aan te duiden
PX cask – Ton, hierin heeft Pedro-Ximenez-Sherry gerijpt
Quarter Cask – Ton, inhoud van 125L
Refill – Ton die voor de tweede maal met een Schotse whisky wordt gevuld (Bourbons tellen hier dus niet in mee)
Reflux – Alcohol van vroege destillaten in de tweede destillatiekolf die onbruikbaar zijn als spirit en worden teruggeleid naar de kolf
Rye – Whisky type dat voor minstens 51% van rogge is vervaardigd
Sherry cask – Ton, gemaakt van Europees eiken waarin Sherry is gerijpt
Single cask – Whisky gebotteld van één ton
Single malt – Whisky van één enkele destileerderij
Wash Still – Eerste destillatiekolf waarin de wash wordt gedestilleerd
Washback – Ton of tank waarin de fermentatie plaatsvind: de omzetting van suikers in alcohol en koolstofdioxide door gisten
Whiskey – Iers of Amerikaans destillaat
Whisky – Schots destillaat
Whiskybier – Bier van gerst, bevat geen hop en een hoog alcoholpercentage
Wort – Mash met toegevoegde gist voor fermentatie. Bevind zich in de washback