10 april 2022, Lelystad
Simon Daalder
Ik had in september 2020 al een verhandeling gegeven over de invloed van hout op de smaak van whisky en dit keer was daar een vervolg op.
Daar waar eerder met name Europees en Amerikaans eikenhout uitgebreid werden behandeld, koos Simon nu voor Japans eikenhout, ook wel bekend onder de naam Mizunara, wat letterlijk nat hout betekent.
Mizunarahout is eigenlijk helemaal niet geschikt om whisky op te laten rijpen: het is moeilijk te verkrijgen, is zeer lek- en beschadigingsgevoelig en kost een lieve duit. Een leeg, nog ongebruikt Mizunaravat brengt al snel zo’n € 7500,00 op! Maar dit hout geeft wel een zeer speciale smaak af aan ons drankje.
Simon koos ervoor om de vijf whisky’s van KAIYõ aan ons te presenteren: de Signature (volledig gerijpt op Mizunara), de Cask Strength versie van de Signature (53%), de Single (mede gerijpt op Bourbonvaten), de Sheri (een echte sherrybom) en de Peat (een Ardbeg-achtige NMP gerijpt op Madeiravaten en op Mizunarahout). De whisky’s werden vergezeld van bijpassende hapjes. Met name de door Ronald speciaal in België bestelde chocolaatjes deden het goed. Deze waren “op maat” gemaakt om te proeven bij de Cask Strength en de Single.
De whisky’s vielen erg goed in de smaak. Ieder had zo zijn eigen voorkeur. En het was gezellig druk: liefst 18 leden waren gekomen en voor 2 anderen werden samples geschonken.
Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde Nosing and Tasting, waar het goddelijke vocht rijkelijk vloeide en waar mooie gesprekken plaatsvonden.
Hoeveel nachtjes slapen nog tot de volgende tasting?